Akcija!

MATIJA JOSIPOVIĆ – Domaća jela od gljiva

23.63

Gljive su kao plodovi prirode stoljećima cijenjene kao zamjena za meso dok se danas sve više koriste zbog njihovog prvoklasnog i dobrog okusa, kao i zbog njihove ljekovitosti. Niska kalorijska vrijednost gljiva potiče osobe na dijetama da uživaju u čarima maštovite kuhinje mirisnih jela od gljiva, a ne treba zaboraviti i sve veću skupinu vegetarijanaca kojima su gljive jedna od osnovnih namirnica.

Potrebno je napomenuti da su gljive bogat izvor fosfora, kalija, magnezija i željeza, sadrže cink i bakar i praktički nemaju natrija, tako da se preporučuju osobama s povišenim krvnim pritiskom. Sastoje se od 2-8% proteina i sadrže oko 35 kalorija u 100 grama, a sadrže i velike količine nijacina i drugih vitamina B kompleksa, kao i vitamine C, D i E. Dokazano je da su prirodno sredstvo u borbi protiv gripe i da jačaju imunitet, imaju antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a pojedine vrste i antikancerogena svojstva. Stoga stručnjaci prepo­ručuju gljive sportašima, osobama s usporenom probavom, djeci i rekonvalescentima.

1 na zalihi

Kategorija:

Opis

  • Nakladnik: Leo-commerce
  • 07/2009.
  • 232 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532182378