Opis
- Nakladnik: Leo-commerce
- 07/2009.
- 232 str., tvrdi uvez
- ISBN 9789532182378
23.63€
Gljive su kao plodovi prirode stoljećima cijenjene kao zamjena za meso dok se danas sve više koriste zbog njihovog prvoklasnog i dobrog okusa, kao i zbog njihove ljekovitosti. Niska kalorijska vrijednost gljiva potiče osobe na dijetama da uživaju u čarima maštovite kuhinje mirisnih jela od gljiva, a ne treba zaboraviti i sve veću skupinu vegetarijanaca kojima su gljive jedna od osnovnih namirnica.
Potrebno je napomenuti da su gljive bogat izvor fosfora, kalija, magnezija i željeza, sadrže cink i bakar i praktički nemaju natrija, tako da se preporučuju osobama s povišenim krvnim pritiskom. Sastoje se od 2-8% proteina i sadrže oko 35 kalorija u 100 grama, a sadrže i velike količine nijacina i drugih vitamina B kompleksa, kao i vitamine C, D i E. Dokazano je da su prirodno sredstvo u borbi protiv gripe i da jačaju imunitet, imaju antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a pojedine vrste i antikancerogena svojstva. Stoga stručnjaci preporučuju gljive sportašima, osobama s usporenom probavom, djeci i rekonvalescentima.
1 na zalihi